Mulți părinți dezinformați consideră că un copil ar trebui dus la un control oftalmologic, doar atunci când începe să se plângă sau după vârsta de 3 ani. De fapt, părinții nu ar trebui să aștepte niciodată ca un copil să le semnaleze o problemă de vedere.
Cu cât sunt depistate mai repede problemele oftalmologice la copii, cu atât pot fi tratate mai ușor și mai rapid, înainte ca starea de sănătate a ochilor să se agraveze. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca primul examen oftalmologic al copiilor să fie făcut la naștere. Urmează apoi vizite regulate la oftalmolog astfel:
- La 6 luni
- La 1 an
- La 3-4 ani
- Anual după vârsta de 5 ani
De cele mai multe ori problemele oculare pot determina întârzieri de învățare la școală, probleme emoționale sau chiar diagnosticare greșită a unor afectiuni cognitive. Iată care sunt semnele:
- se incrunta des sau face ochii mici
- apropie mult obiectele de ochi sau se apropie de televizor
- acuza scaderea temporara sau permanenta a vederii unuia sau ambilor ochi
- observa o senzatie de vedere dubla
- inclina capul intr-o parte sau in alta cand priveste la departare
- se plange de dureri de cap
- este extrem de nervos si agitat
- nu se concentreaza
- nu vede bine textul de pe tabla la scoala
- este sensibil la lumina
Părinții nu trebuie să uite că cei mici nu pot evalua corect calitatea vederii lor, deoarece nu au termen de comparație. Mai mult decât atât, acuitatea vizuală sau modul în care ochii „conlucrează” sau nu, nu poate fi indicat de copil, și de cele mai multe ori nu poate fi depistat nici de către părinte. Vizitele cu regularitate la oftalmolog sunt, așadar, necesare. În cazul în care medicul depistează o problemă oftalmologică, vizitele se vor face la intervalele de timp stabilite de medic.