Reteta oftalmologica – cum citim reteta de ochelari
În urma consultării efectuate de optometrist sau oftalmolog, primim o rețetă, pe baza căreia se vor face ochelarii de vedere. Rețeta de ochelari cuprinde valori care se referă la problemele oculare identificate de specialist. Valorile sunt scrise în niste căsuţe. Iată mai jos ce reprezintă prescurtările și datele de pe rețeta oftalmologică.
O.D. și O.S. înseamnă, cum probabil ați ghicit deja, “ochiul drept” și “ochiul stâng”. OD este abrevierea de la “oculus dexter”, termenul latin pentru ochiul drept, iar OS de la “oculus sinister”, adică ochiul stâng.
SFH vine de la “sphere” (sau SF – sfera) urmată de semnul plus sau minus si indica puterea pe care trebuie sa o aiba lentilele pentru a ne corecta vederea. Dacă pe reţetă este trecută o valoare cu minus, înseamnă că pacientul suferă de miopie respectiv ochiul este mai mare, mai lung, şi are nevoie de o dioptrie cu minus care să scadă puterea ochiului (exemplu -1,25). În cazul în care este trecută categoria cu plus, înseamnă că pacientul este hipermetrop, ceea e înseamnă că ochiul este mai mic şi are nevoie de o dioptrie cu plus care să-l poată ajuta să ajungă la dioptria corectă pentru a vedea bine. Cu cât numerele sunt mai mari, cu atât afecțiunea și dioptriile sunt mai mari. În unele rețete valorile pentru cele două afecțiuni sunt trecute separat pentru distanță (VD) și pentru aproape (VA), cu plus în ambele cazuri.
CYL inseamna cylinder (sau CIL – cilindru) se referă la dioptria cilindrică, aceea care corectează astigmatismul. Dacă în prescripţie este completată această rubrică, înseamnă că ochii nu sunt perfect simetrici, rotunzi, corneea este aplatizată (turtită), așadar este nevoie nevoie de dioptrie doar într-un anumit ax. Spre deosebire de lentilele sferice, folosite pentru corectarea miopiei sau a hipermetropiei, care sunt simetrice raportat la centrul lor, lentilele cilindrice nu sunt simetrice, ci sunt curbate doar pe o anumită direcție (meridian). Această valoare poate fi de asemenea cu plus sau cu minus, urmată de simbolul Dcyl şi la rubrica ax se completează valoarea, între 0 şi 180 de grade. Valorile pe care le pot avea dioptriile în acest caz vor fi precedate de semnul minus pentru astigmatismul la distanță (miopic) și de semnul plus pentru cel la apropiere (hipermetropic). Astigmatismul poate fi simplu sau compus, miopic, hipermetropic sau mixt.
AXIS sau AX înseamnă axa și are o valoare doar în cazul astigmatismului, atunci când și CYL are o valoare. Axa poate fi un număr între 1 si 180 și este complementar cu meridianul cilindrului, fiind întotdeauna la un unghi de 90 de grade față de meridianul care conține curbura cilindrului. Numarul 90 corespunde meridianului vertical al ochiului, iar numărul 180 celui orizontal.
PRISM sau PR reprezintă prisma și se foloseste doar în cazul în care există probleme cu alinierea ochilor. Valorile pe care le poate avea sunt fracționate și sunt corelate cu următoarea valoare, BASE sau BAZA, ce reprezintă direcția înspre care prisma direcționează lumina. Atunci când este prezentă, prisma este indicată fie în unități metrice, fie în fracții (0,5 sau ½, de exemplu), iar direcția prismei este indicată prin notarea poziției relative a marginii sale “de bază” sau a celei mai groase. Sunt utilizate patru abrevieri pentru direcția prismei: BU = baza superioară; BD = baza inferioară; BI = baza interioară, spre nasul purtătorului; BO = baza exterioară, spre urechea purtatorului. Doar un procent mic de prescripții pentru ochelari includ prisma.
ADD, adică adăugat, reprezintă dioptriile aplicate la partea de jos a lentilei în cazul ochelarilor bifocali sau progresivi, atunci când, pe lângă dioptriile necesare miopiei se adaugă și dioptrii pentru presbiopie. Numărul care apare în această secțiune este întotdeauna o putere “plus”, chiar dacă nu este precedată de un semn plus. În general, acesta va varia de la +0,75 la +3,00 D si va avea aceeași putere pentru ambii ochi.
DP (Distanța inter-pupilară) reprezintă distanța, masurată în milimetri, dintre centrele pupilelor celor doi ochi. Această rubrică este foarte importantă pentru executarea corectă a ochelarilor și diferă de la o persoană la alta (în funcție de vârstă, sex, etnie, regiune etc), de aceea este indicat ca o pereche de ochelari să fie purtată doar de persoana pentru care este recomandată. Pentru Europa valoarea normală pentru adulți este cuprinsă între 53 și 67 mm, iar pentru copii între 40 și 54 mm.
Mai este de menționat că valorile sferei, cilindrului sau cele adăugate cresc din 0,25 în 0,25, indiferent de semnul care le precedă și că valoarea minimă este de 0,25. Sub această valoare vederea nu este suficient de mult afectată pentru a fi nevoie de ochelari.
Este important de știut că o rețetă pentru ochelari de vedere nu este același lucru cu o rețetă pentru lentilele de contact. Dioptriile pentru ochelarii de vedere și cele pentru lentilele de contact nu sunt aceleași. O rețetă pentru ochelari este utilă numai pentru achiziționarea de ochelari. Nu conține anumite informații care sunt esențiale pentru adaptarea lentilelor de contact și care pot fi obținute numai în timpul consultării pentru lentile de contact.
În plus față de informațiile dintr-o rețetă pentru ochelari, o rețetă pentru lentilele de contact trebuie să specifice curba de bază (centrală) a suprafeței din spate a lentilei de contact, diametrul lentilei, producătorul specific și numele lentilei de contact recomandate.
De asemenea, rețeta pentru ochelari este adesea modificată în cazul lentilelor de contact, unul dintre motive fiind faptul că lentilele de ochelari sunt purtate la o anumită distanță de ochi (de obicei aproximativ 12 mm), în timp ce lentilele de contact se pun direct pe cornee.