ALEGEREA LENTILELOR DE OCHELARI
Atunci când vine vorba de alegerea lentilelor de ochelari, cel mai bine este să ascultați sfatul opticianului și indicațiile de pe rețeta pentru ochelari. Iată însă câteva noțiuni de bază, pentru a înțelege mai bine și a putea opta în cunoștință de cauză. Alegerea lentilelor de ochelari depinde de nevoile și preferințele dvs. Acestea, la rândul lor, depind de stilul de viață. Cât timp petreceți în fața ecranului în fiecare zi? Conduceți o mașină? Pe scurt, combinația opțiunilor dvs. ar trebui să reflecte cine sunteți.
LENTILE OCHELARI ÎN FUNCȚIE DE PROBLEMA OCHILOR
În funcție de viciul de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie) aveți nevoie de corecție optică pentru o anumită distanță sau mai multe.
Astfel, dacă aveți nevoie de o singură pereche de ochelari, fie pentru distanță, fie pentru aproape, atunci lentilele ochelarilor vor fi monofocale. În cazul lentilelor monofocale sau unifocale întreaga lentilă realizează corecția doar a unui viciu de refracție. Lentilele monofocale pentru purtătorii cu hipermetropie sunt ușor mai groase în centrul lentilei, pe când lentilele monofocale pentru purtătorii cu miopie sunt ușor mai groase la margini. Un dezvantaj al acestor tipuri de lentile este că pentru a vedea bine la distanță, ochelarii de aproape trebuie scoși, și invers. Acest lucru incomodează atunci când trebuie repetat frecvent, fiind cazul persoanelor care trebuie să vadă bine când departe, când aproape, la intervale scurte de timp.
Dacă aveți nevoie de două perechi de ochelari, pentru distanță și pentru aproape, puteți opta pentru o singură pereche de ochelari cu lentile bifocale, care vor realiza corecția optica pentru cele două distanțe. Lentilele bifocale au două zone: în partea inferioară se află corecția pentru aproape, iar partea de mijloc și sus pentru vederea de departe. Se pot vizualiza cele două părți ale lentilei, pentru că există o linie ce le desparte. Avantajul acestor lentile este că purtătorul poate vedea alternativ, aproape și departe, fără a fi nevoit să-și schimbe mereu ochelarii. Inconvenientul este că între cele două corecții există un segment de întâlnire, care “taie” imaginile. Astfel, persoana vede bine la o distanță de 33 cm sau în depărtare, dar vederea nu este clară în perimetrul situat între 33 cm și 5 m.
LENTILEle progresive
Lentilele progresive, numite uneori ,,bifocale fără linie”, oferă, în plus față de lentilele bifocale, și vedere la distanță intermediară. Confortul oferit de o singură pereche de ochelari este incomparabil față de utilizarea constantă a două perechi care trebuie schimbate între ele în permanență. Aceste lentile nu au linii de separare, dar există o mică porțiune care separă lentilele. Există câteva distorsionări la marginile lentilei. Poți obține o vedere bună când îți îndrepți fața direct spre ce vrei să vezi.
Datorită avantajelor lor față de lentilele bifocale și trifocale, lentilele progresive au devenit cele mai populare opțiuni pentru persoanele cu prezbiopie. Cererea pentru lentile progresive continuă sa crească, pe masură ce oamenii își doresc să continue să vadă bine și să arate bine, indiferent de vârstă. Această cerere a dus la o serie de progrese recente în tehnologia lentilelor progresive:
- Zone mai largi de vedere clară. Când au apărut lentilele progresive, câmpul lateral de vizualizare pentru folosirea computerului si citirea de aproape, era oarecum limitat. Acest lucru îi obliga pe purtători să facă mici mișcări ale capului si să privească direct către un obiect pentru a îl vedea clar. Acest lucru nu mai este valabil pentru noile lentile progresive, mărimea zonelor de utilizare a computerului și citire a crescut la noile modele. Pentru utilizatorii de calculatoare, modelele profesionale speciale extind foarte mult zona intermediară, pentru confort sporit la calculator.
- Mai mult confort pentru uzura activă. Primii purtători de lentile progresive aveau o senzație de mișcare dată de aberațiile periferice sau de răsucirea rapidă a capului. Datorită noului design al lentilelor progresive, această senzație s-a estompat semnificativ.
- Claritate optică mai bună și mai puține aberații periferice. Lentilele progresive sunt foarte confortabile pentru purtarea zilnică. Unele dintre cele mai noi modele de lentile de înalta calitate sunt create cu aceeași tehnologie folosită în chirurgia LASIK pentru o performanță optică clară a cristalelor pe un câmp larg de vizualizare.
- Compatibilitate cu rame mai mici. Pentru a avea un spectru larg de dioptrii, lentilele progresive trebuiau sa fie relativ mari. Astfel că ramele trebuiau să fie mai mari. Astăzi, multe lentile progresive au dioptrii compacte, special realizate pentru rame mai mici de ochelari. Cu aceste modele noi, purtătorii cu chipuri mici sau oricine dorește o ramă mai mica și la modă, se poate bucura de toate avantajele lentilelor progresive moderne.
- Materiale mai bune pentru lentile. Lentilele progresive de astăzi sunt mai subțiri, mai ușoare si mai confortabile decât oricând. Ochelarii progresivi realizați cu lentile de plastic cu index mare, pot fi cu pana la 50% mai subțiri decât ochelarii din plastic standard. Pentru ochelarii de protecție, multe branduri de lentile progresive sunt disponibile si in policarbonat ușor si rezistent la impact.
LENTILE OCHELARI – ÎN FUNCȚIE DE MATERIAL
In ceea ce privește materialele, lentilele ochelarilor pot fi din sticlă, plastic sau policarbonat/trivex. La alegerea materialului trebuie sa luați in considerare stilul de viață si ramele pe care le-ați ales.
Lentilele pentru ochelari din sticlă, adică lentilele fabricate din sticlă naturală conform clasificării lor profesionale, obișnuiau să reprezinte standardul. În prezent, ele își păstrează în continuare un loc în optometrie datorită excelentei lor rezistențe la zgâriere. Consumatorii vor aprecia și faptul că sunt mai ieftine decât lentilele similare din plastic. În cazul unei ametropii grave, ele pot asigura corecția necesară cu lentile relativ subțiri – un aspect estetic ce nu trebuie să fie subestimat. Sticla naturală este recomandată și pentru lentilele bifocale sau trifocale deoarece diverse materiale pot fuziona fără a forma o muchie perceptibilă. În principiu, grosimea mai mare a materialului îl face mai pur din punct de vedere optic; lentilele par mai clare și au mai puține margini de culori deranjante (așa-numita dispersie). Avantajul sticlei naturale: Produce margini de culoare considerabil mai slabe, chiar și atunci când indicele de refracție este identic cu cel al lentilelor din plastic.
Lentilele produse din material plastic, cunoscut și ca „sticlă organică”, sunt potrivite pentru toate tipurile de ochelari și sunt în special populare pentru activități sportive și pentru ochelarii pentru copii. Sunt extrem de ușoare și, prin urmare, confortabil de purtat, nu se ciobesc și sunt foarte rezistente la spargere – de până la o sută de ori mai rezistente decât cele din sticlă, în funcție de materialul folosit. Un dezavantaj este acela că lentilele din material plastic nu sunt atât de rezistente la zgâriere precum cele din sticlă. Cu toate acestea, acest aspect poate fi parțial remediat printr-un tratament de durificare. Lentilele din material plastic au avantajul atunci când vine vorba de stil: în timp ce lentilele din sticlă pot fi produse numai într-un număr limitat de culori și sunt destul de dificil de colorat, lentilele din material plastic pot fi produse în aproape orice culoare.
Sfat pentru conducătorii auto: Atunci când vine vorba de alegerea celor mai buni ochelari pentru conducerea auto, lentilele din material plastic sunt întotdeauna cea mai bună alegere deoarece sunt rezistente la spargere și nu se pot ciobi, ceea ce înseamnă că sunt mai puține riscuri să vă provoace răni în circumstanțe neașteptate, cum ar fi activarea unui airbag.
Lentilele din policarbonat sunt perfecte pentru copii, sportivi, persoane cu o viață activă și sunt foarte rezistente la impact (de 12 ori mai rezistente decât lentilele standard din plastic), cu 30% mai ușoare decât cele din plastic si pot fi montate pe orice tip de ramă.
Ca întotdeauna, opticianul dumneavoastră este persoana indicată pentru a vă oferi informații detaliate cu privire la materialul de lentile cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
GROSIMEA LENTILELOR
Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracție. Cu cât acesta este mai mare, cu atât lentila este mai subțire. Cele mai subțiri sunt lentilele minerale (din sticlă) cu indice 1,9, iar cele organice (plastic) cu indice 1,74 sunt și ele cu 50% mai subțiri decât cele standard, tot din plastic, dar cu indice 1,52.
ALTE ASPECTE LEGATE DE LENTILE
Pentru confortul vizual, dar și pentru aspect, este important și designul suprafețelor. Aici ne referim la lentile cu geometrie sferică (au aceeași curbură pe toata suprafața) și lentile cu geometrie asferică/dublu asferică (își schimbă curbura din centru către margine, construcție care le face aplatizate și mult mai subțiri). Cele cu geometrie asferică oferă o calitate vizuală optimă, un câmp vizual mărit dat de eliminarea distorsiunilor din periferia lentilei, aberații marginale reduse și reduc efectul de micșorare sau mărire al ochilor (atunci când îi privim din exterior).
În general, lentilele ochelarilor permit adăugarea unor tratamente antireflex, de durificare, pentru lumina albastră, dar despre acestea vă invitam să citiți următorul articol: Tratamentul lentilelor de ochelari
O categorie aparte o reprezintă lentilele heliomate (fotocromatice) care își închid și deschid culoarea în funcție de luminozitatea din mediul exterior. Cu dioptrii pot fi și lentilele ochelarilor de soare, astfel puteți opta pentru lentile colorate.
Vrei mai multe informații despre tipul de lentile de ochelari de care ai nevoie? Fă-ți o programare la OptikGallery.